Werknemer van Bedtime schrijft eigen meubelpakket!

Jan Van Moerbeke: computeroplossingen op maat voor de meubelsector

RILLAAR – Meer dan 30 Belgische en Nederlandse meubelzaken draaien tegenwoordig met het informaticasysteem MEUBI-SOL van JVM-Solutions. Het softwarepakket is geschreven in Visual Basic for Applications (VBA) en staat bekend omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid. Het pakket is niet modulair opgebouwd, maar zorgt voor een feilloos stockbeheer met locaties, een magazijnbeheer, een orderbeheer en zelfs een volledig financieel beheer. “Wat je de klant belooft, moet je waarmaken”, zegt zaakvoerder Jan Van Moerbeke, die het pakket zelf ontwierp. “Daarop is MEUBI-SOL afgestemd”. Sommige mensen wantrouwen het pakket juist omdat het zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is.

Wij trokken naar Rillaar voor een gesprek met de programmeur van MEUBI-SOL.

Jan Van Moerbeke kwam in de meubelsector terecht als tijdelijke kracht bij Guido Van Gool, eigenaar van de Bedtime slaapcomfort speciaalzaken in Edegem en Essen. Voordien deed Jan 10 jaar de organisatie in een transportbedrijf. Tussendoor was hij nog aan de slag als zelfstandig schilderbehanger.

Jan begon als reservekracht bij Bedtime. Zo moest hij helpen vrachtwagens te lossen en de goederen in te geven in de administratie. Jan vond dat de organisatie van de administratie niet helemaal optimaal verliep bij Bedtime, en na een opmerking hierover aan zaakvoerder Guido Van Gool, gaf deze Jan de kans te bewijzen dat het ook op een efficiëntere manier kon.

Blind vertrouwen

Dat was de start van een 10 jaar durende carrière bij Bedtime. Jan Van Moerbeke: “Guido had een blind vertrouwen in me. Ik zette de magazijnadministratie op punt, deed de orderopvolging, zorgde voor de prijskaarten en de catalogi. Dat was een fulltime job. Er was toen een oude portable in het bedrijf die draaide op het systeem van Verberckmoes. We kregen prijslijsten van onze leveranciers met identificatienummers per artikel, waarop een vaste marge was berekend. Als er een andere marge moest toegepast worden, diende dit allemaal manueel te worden uitgerekend en ingegeven. Dat moest toch eenvoudiger en sneller kunnen!”.

Autodidact

“Uiteindelijk kocht ik privé een computer”, gaat Jan Van Moerbeke verder. “Ik leerde werken met Word Perfect en vervolgens met Microsoft Excel. Ik raakte enorm geboeid door informatica en in mijn vrije momenten verslond ik boeken over alles wat met informatica te maken had. In mijn wagen had ik een boekenhouder geïnstalleerd om zelfs in de file verder te kunnen lezen. Elke minuut werd benut om mij de programmeertaal eigen te maken. Uiteindelijk ben ik zelf een pakket beginnen schrijven voor Guido Van Gool. Dit pakket was op maat gemaakt voor Bedtime en heette MOBIA (Meubel Order Beheer In Access). Er werd nieuwe hardware aangekocht om een netwerk te installeren.

Na tien jaar dienst bij Guido, wilde ik mijn eigen weg gaan en voor eigen rekening software op maat schrijven. Van Guido mocht ik het pakket Mobia commercialiseren, maar aanvankelijk was daar weinig interesse voor”.

Jan Van Moerbeke verhuisde naar Rillaar, de gemeente waar zijn echtgenote vandaan kwam, en startte daar zijn eigen softwarebedrijf. In het begin had Jan het niet gemakkelijk, maar hij is een doorzetter. “Ik wilde naast software ook hardware kunnen leveren, maar moest die aankopen tegen detailhandelsprijzen omdat ik niet voldoende groot was”, lacht Jan. Hij ontwikkelde nadien een pakket voor administratiebeheer onder de naam FAKTA-SOL. Dit pakket werd een succes voor JVM- Solutions en werd aangekocht door KMO’s uit diverse sectoren.

MEUBI-SOL®

Inmiddels was er ook spontane interesse ontstaan voor het meubelpakket van Jan Van Moerbeke. “Bij Meubelen Vangeneugden (Meubel Delta) was men op een gegeven ogenblik bezig met de ombouw van de winkel, en ter gelegenheid daarvan wilde men ook de informatica op punt stellen. Ik mocht een demonstratie geven van mijn pakket, dat inmiddels op diverse punten verbeterd was. De directie van Vangeneugden was overtuigd van de degelijkheid van mijn pakket, dat ik ondertussen MEUBI-SOL had gedoopt. Via hen leerde ik de groep Otak kennen. Ook in Nederland raakte men overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid en de volledigheid van het pakket. Ik mocht MEUBI-SOL dan ook bij diverse Otak-vestigingen installeren.”

De sterkte van Jan Van Moerbeke is zijn vertrouwdheid met de sector. “Ik heb zelf in de praktijk gestaan. Voor de nieuwe Bedtimevestiging te Edegem heb ik de volledige organisatie op mij genomen. Ik herinner me dat ik toen zelfs mijn huwelijksreis heb uitgesteld tot alles in orde was. Dat is het grote verschil met iemand die uit de informaticawereld komt. Ik weet uit eigen ervaring precies welke behoeften een meubelzaak heeft.”, zegt Jan.

Standaard

Jan Van Moerbeke meent dat het nog een tijdje zal duren vooraleer er een gemeenschappelijke standaard zal zijn voor uitwisseling van gegevens. “Er zijn zoveel standaards als er softwarebedrijven zijn. Er is al jaren sprake van EDI, maar in de praktijk merk ik daar weinig van. In België is Quina actief op die markt, een pakket van Olivier Verberckmoes. Het systeem van Quina kan echter pas ten volle benut worden als alle leveranciers erop aansluiten. De meeste handelaars kijken de kat uit de boom en wachten af. Zolang hun leveranciers niet massaal op een dergelijk pakket aansluiten, hebben ze er weinig baat bij en stellen ze de investering uit. Toch is het een goed product. Tien jaar geleden werd er al over EDI gesproken, maar er is gebrek aan een stuwende kracht die alles coördineert”, zegt Jan.

Gelinkt met boekhoudpakket

Het pakket MEUBI-SOL van JVM-Solutions is bestemd voor de handelaars en is verkrijgbaar in het Nederlands en in het Frans. Het kan gelinkt worden met diverse boekhoudpakketten zoals Lex en Expert-M. MEUBI-SOL is een erg eenvoudig pakket en bijzonder gebruiksvriendelijk. De inkooporders, gekoppeld aan verkooporders, lopen in MEUBI-SOL volledig automatisch, alsook de verwerking ervan. Het is het niet nodig om dezelfde gegevens meerdere malen in te geven, want dat kost enorm veel tijd en maakt het geheel onoverzichtelijk, aldus de ontwikkelaar. “Ik heb met mijn voeten ‘in het veld’ gestaan. Van origine ben ik geen programmeur, maar ik heb mij de knepen van het vak eigen gemaakt, en samen met de ervaring in organisatie en administratie, is dit een unieke combinatie die onze klanten ten zeerste op prijs stellen. Als programmeertaal van mijn pakket heb ik gekozen voor VBA, op basis van de enorme mogelijkheid tot communiceren met veelgebruikte Microsoft-programma’s zoals Word, Excel, Outlook, enzomeer. Tegenwoordig heb ik vier programmeurs in dienst, deze mensen heb ik zelf opgeleid. Uiteraard hebben zij een programmeeropleiding gekregen, maar de eerste vereiste is dat ze logisch kunnen nadenken. Tegenwoordig schrijven we ook regelmatig programma’s op maat, in regie van de klant”.

Isabel

MEUBI-SOL is ontstaan uit de samensmelting van Mobia en FAKTA-SOL, ons paradepaardje, omdat er behoefte was aan bijkomende administratieve hulpmiddelen, zoals een verbinding met Isabel, rechtstreeks faxen en mailen vanuit het programma, …

FAKTA-SOL is het geesteskind van Jan Van Moerbeke. “Dat pakket heb ik geschreven voor mezelf. Uit FAKTA-SOL zijn verschillende andere maatpakketten ontstaan, zoals o.a. voor de boekhandel en voor bedrijfsrevisoren. Op FAKTA-SOL ben ik nog steeds bijzonder trots. Dit pakket heb ik ontworpen vanuit mijn persoonlijke administratieve behoeften en die van menig ander ondernemer”.

Sneller en correcter

“Geleidelijk zal de meubelhandel zich bewust worden van de noodzaak aan een goed informaticapakket”, denkt Jan Van Moerbeke. “Er zijn nog steeds mensen die hun magazijn volledig uit hun hoofd kennen, maar dat is een uitstervend ras. Via informatica verloopt de gegevensstroom veel sneller en veel correcter. De verwerking van een order is de realisatie van datgene wat je met een klant afspreekt. En wat je afspreekt, moet je ook nakomen. Door de toename van informatie en het handelsvolume is het haast niet meer mogelijk om de gegevensstroom te beheersen zonder hulpmiddel. Toch zitten er nog enorm veel mensen te sukkelen, die misschien wel wensen over te schakelen op een professioneel pakket. Daarom wilde ik uitgerekend nu mijn verhaal kwijt”, zegt Jan Van Moerbeke.